Midagon Company logo
Tillbaka till Bloggen

Avsnitt 6: Det nya ERP-systemet är äntligen live - vad händer nu?

ERP-systemet är nu i drift, men arbetet är inte över än. Företag utvecklas över tid, nya affärsområden bildas, gamla omarbetas, integrerade system ersätts, obligatoriska lagkrav ändras, någon startar ett krig som stör din leveranskedja, och så vidare. Därför måste du vara beredd att anstränga dig för att hålla ditt affärssystem uppdaterat och ibland tvingas du till och med att göra dig av programvaruleverantören.

Det är vid den här punkten som jag oftast blir förvånad. Företaget har nu spenderat en förmögenhet på ett toppmodernt system som de äntligen har fått att fungera efter många år. Vad händer nu?  

Ofta inte så mycket. Man kan till exempel höra följande:  

"Det har inte budgeterats för det", säger CFO:n.   

"Vi måste fördela resurserna till andra projekt", säger CIO:n.   

"Varför skulle vi behöva investera i detta när det redan är perfekt?" frågar VD:n.  

Som nämndes i del två av denna serie, tro inte att du kommer att få allt perfekt under projektet. Det kommer alltid att finnas rester och nya saker som man har tänkt på under projektets gång. Nu kan du med en minimal utvecklingsinsats få de fördelar du ursprungligen var ute efter. Men alltför ofta ses ERP-förnyelsen som ett ensamt projekt som kommer till undsättning när det ser illa ut, men som sedan lämnas åt sitt öde. 

 När du startar ett ERP-projekt bör du se till att du tänker längre än bara till projektfasen. Tänk också på hur du ska se till att din affärskritiska ERP-programvara kommer att stödja dig och hjälpa dig att driva din verksamhet smidigt och effektivt på lång sikt. 

 Och! Se till att tacka alla som varit inblandade i projektet. Det har sannolikt varit en mycket hektisk period för nyckelpersonerna i din organisation. Leverantörens personal är vana vid detta, det är deras jobb. Men för vanligt folk kan det ha varit en upplevelse som man bara får uppleva en gång i livet. 

 Tack för att du läste! Jag hoppas att du gillade den här lilla serien. Om du har några ERP-relaterade frågor eller kommentarer kring den här bloggserien är du välkommen att höra av dig till oss så diskuterar vi vidare. 

Fler blogginlägg