Midagon Company logo
Tillbaka till Bloggen

Skydda ditt trådlösa hemnätverk

Säkerheten i hemnätverken blivit allt viktigare i takt med att människor köper allt fler trådlöst anslutna enheter. Idag kan en användare ansluta nästan alla sina enheter i sitt hem till sitt WiFi, från sin stationära dator, laptop och smartphone till enheter såsom babyvakter, kylskåp, brandlarm och dörrlås. Dessutom är det allt fler personer som jobbar hemifrån idag som behöver vara uppkopplade för sitt arbete. Detta innebär då att det inte bara finns en risk för dig som privatperson om ditt hemnätverk är osäkerhet, utan det kan resultera i allvarliga konsekvenser för organisationen du jobbar för.

Med alla dessa enheter anslutna till en enda internetåtkomstpunkt måste alla se över säkerheten i deras trådlösa hemnätverk. Detta kan anses vara skrämmande att göra på egen hand, men du behöver inte vara en teknisk expert för att skydda ditt nätverk. Dock är det ett viktigt steg att lära sig för att säkra sitt hemnätverk och sitt data från cyberbrottslingar. Om någon får åtkomst till ditt lokala nätverk kan de enkelt få tillgång till din personliga data genom att tjuvlyssna på din internettrafik. När detta inträffar kan cyberbrottslingar starta olika attacker mot ditt nätverk, såsom ”man-in-the-middle” attacker, ransomware eller ren datastöld. 

Ditt hemnätverk kan vara svagt eller dåligt skyddat på olika sätt. Vanligtvis kan de handla om att man har använt sig av ett svagt lösenord, att man kan komma åt nätverket utan lösenord eller att det finns sårbarheter i routern. Detta kan resultera i att cyberkriminella kan använda ditt nätverk för att utföra illegala aktiviteter på internet.

För privatpersoner fungerar en router som länken mellan hemnätverket och internet. Routern är uppkopplad mot internet medan dina enheter är uppkopplade mot routern. Processen att säkra ditt trådlösa hemnätverk mot cyberattacker är otroligt enkelt men samtidigt väldigt nödvändigt. I de fall du arbetar hemifrån är det extra nödvändigt att du är uppkopplad mot ett säkert närverk. Därför är det bra med nätverkssegmentering, som kan hjälpa dig att minimera riskerna för ransomware-attacker.

Här nedan presenterar vi fem tips som du kan använda dig av för att säkra ditt hemnätverk.

Enkla knep på hur du kan skydda ditt trådlösa hemnätverk

1.  Ändra namnet på din router
Genom att ha ett unikt namn på din router kommer det vara svårt av andra att gissa eller identifiera vilket nätverk som tillhör dig.

2. Ändra det förinställda lösenordet på din router
Att behålla routerns standardlösenord gör det lättare för hackare att komma åt ditt nätverk. Ändra din routers lösenord så fort som möjligt. Ett starkt lösenord ska minst vara 12 tecken och innehålla behöver, siffror samt symboler.

3. Granska säkerhetsalternativ
När du väljer din routers säkerhetsnivå välj WPA2 eller WPA. Dessa nivåer är säkrare än WEP-alternativet.

4. Skapa ett gästnätverk
En del routrar tillåter gäster att koppla upp sig på ett separat nätverk. Om det är många som besöker ditt hem kan det vara en bra idé att skapa ett nätverk för endast gäster. Det kan också vara klokt att skapa gästnätverk för att ansluta Internet of Things (IoT) enheter, som smarta apparater, webbanslutna kameror, eftersom dessa enheter kan ha olika sårbarheter.

5.  Använd en brandvägg
Brandväggar hindrar hackare från att använda din enhet för att skicka ut din personliga information utan din tillåtelse. Medan antivirusprogram genomsöker inkommande e-post och filer, är en brandvägg som en vakt som tittar efter försök att komma åt ditt system och blockerar kommunikation med källor som du inte tillåter. Ditt operativsystem och säkerhetsprogramvara kommer sannolikt med en förinstallerad brandvägg, men se till att du också aktiverar dessa funktioner.

Fler blogginlägg