Midagon Company logo
Tillbaka till Bloggen

Riskerna med att använda publika nätverk

Vi lever i en tid och i ett samhälle där vi uppskattar att vara uppkopplade var vi än befinner oss. Chanserna är också väldigt höga att någon gång har använt dig av publika Wi-Fi hotspots! Dock så kan det innebära flera säkerhetsrisker om du väljer att använda dig av publika nätverk på caféer, flygplatser eller andra offentliga platser.

Att använda sig av gratis Wi-Fi hotspots kan upplevas som bekvämt och effektivt speciellt när du försöker att komma åt till dina onlinekonton, komma i kapp med jobbet eller se över dina mail när du är på språng. Dock är det viktigt att veta att dessa nätverk inte är perfekta och kan göra dig sårbar för cyberattacker.

Vilka säkerhetsrisker finns det med publika nätverk?

Problemet med publika nätverk är att det finns ett enormt antal av risker som följer med dessa nätverk. Många kan uppleva att det kan vara värdefullt att kunna koppla upp dig på publika nätverk var man än befinner sig. Däremot är det viktigt att förstå sig på riskerna med att koppla upp sig på dessa nätverk då säkerheten är bristande eller obefintlig i dessa nätverk. Här nedan kan du lära dig mer om vilka säkerhetsrisker som finns i publika nätverk!

Man brukar dela in dem i tre kategorier:

1.      Passiva attacker äger rum när en angripare är inom räckhåll för ett trådlöst nätverk och kan övervaka trådlös kommunikation. Den vanligaste passiva attacken är paketsniffning. Passiva attacker kan i allmänhet inte upptäckas eftersom angriparen bara läser.

 2.      Aktiva attacker involverar ofta angripare som använder oseriösa trådlösa åtkomstpunkter - till exempel att sätta upp ett öppet nätverk som heter "Gratis Wi-Fi" - i hopp om att folk ansluter till det. Aktiva attacker används ofta för att utföra man-in-the-middle-attacker (MitM) eftersom de kan avlyssna, övervaka och ändra kommunikation som passerar genom dem.

 3.      Attacker mot trådlösa nätverkskomponenter involverar angripare som riktar sig mot enskilda komponenter i ett nätverk, som att utnyttja en åtkomstpunkts opatchade firmware eller använda en åtkomstpunkts standardlösenord för att få obehörig administrativ åtkomst till den. Se till att separera gäst nätet ifrån det övriga via

·        Om möjligt olika hårdvara

·        Annat anslutningsnamn (SSID)

·        Skall separeras via nätverkssegmentering (gästnätet skall inte kunna nå övriga nät)

·        Skall finnas på annat VLAN 

·        Gästnät skall kräva login för access

Så här håller du dig säker på publika nätverk

Nu när du vet mer om säkerhetsriskerna med att koppla upp sig på publika nätverk så kommer vi att gå genom hur du kan använda publika nätverk på ett säkert sätt. Även om det alltid finns en viss risk, finns det sätt att skydda dig mot farorna.

Undvik att komma åt känslig information

När du använder dig av ett publikt nätverk är det bäst att försöka undvika att komma åt sina känsliga uppgifter. Om du behöver vara uppkopplad för att söka efter vägbeskrivningar eller göra något annat som är mindre känsligt kan du förmodligen göra det. Men om du försöker betala dina räkningar eller köpa något kan det vänta.

Använd VPN

Ett bra sätt att minimera säkerhetsrisker när du använder dig av publika nätverk är genom att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN). Genom att använda ett VPN på ett offentligt nätverk får du tillgång till ett privat nätverk eller VPN-tunnel, genom den skickar och tar du emot information. Detta lägger ett extra lager av säkerhet till din anslutning. Medan vissa VPN:er är gratis, kommer du förmodligen behöva betala för att få de bästa säkerhetsfunktionerna. Därför är det viktigt att köpa ditt VPN från en pålitlig leverantör för att säkerställa att din information är säker.

Håll dig till HTTPS-webbplatser

Surfa endast på webbplatser som innehåller ett SSL-certifikat när du allmänt surfar på internet. En webbplats som har SSL-certifikat börjar med ”HTTPS”. Webbplatsadresser som börjar med HTTPS är krypterade vilket lägger ett extra lager av säkerhet och gör ditt surfande mer säkert. Om du ansluter till osäkra nätverk och använder ”http” i stället för ”HTTPS”-adresser, kan din trafik vara synlig för alla andra i nätverket.

Justera dina anslutningsinställningar

Konfigurera de trådlösa inställningarna på dina enheter så att de inte automatiskt ansluter till tillgängliga offentliga hotspots. Du kan göra detta genom att stänga av ”Anslut automatiskt” på dina enheter så att de inte automatiskt ansluter och söker efter kända WiFi-nätverk.

Om du gör detta kan det hindra din dator eller enhet från att sända den försöker ansluta till ditt ”WiFi-hemma”-nätverk och tillåta en angripare att skapa ett falskt nätverk med samma namn.

Kom ihåg att logga ut

När du har surfat klart, säkerställ att du loggar ut från alla tjänster du använde. Kontrollera också dina inställningar för att se till att din enhet kommer att ”glömma nätverket” och inte automatiskt återansluta till det nätverket igen om du är inom räckhåll utan din tillåtelse. Detta kan hjälpa till att minimera tiden din enhet är ansluten till ett publikt nätverk.

Fler blogginlägg