Mistä on Midagon tehty? Midagonille uudeksi tekijäksi Teemu Metsola!
May 29, 2019
May 29, 2019
Olen 41-vuotias, koulutukseltani kadettiupseeri ja ekonomi. Olen tehnyt pitkän uran puolustusvoimien erilaisissa ICT-alan esimiestehtävissä. Vetämiäni vastuualueita ovat toiminnan transformaatio ja muutoshankkeet, tietohallintostrategia ja kokonaisarkkitehtuuri sekä digitalisuus ja innovaatiot.
Asumme vaimoni ja kolmen pienen lapsemme kanssa Hausjärvellä Kanta-Hämeessä. Päivätyöni ohessa teen maa- ja metsätalouden töitä, digitaalisen uudistamisen lisäksi suhtaudunkin intohimoisesti suomalaiseen maaseutuun. Jos kaikesta edellä olevasta jää todellista vapaa-aikaa, vietän sen mieluiten lenkkipolulla tai hiihtoladulla.
Yksinkertaisesti haasteet. Olen parhaimmillani toimeenpanijana; tilanteissa, joissa pitää saada asioita aikaiseksi. On sitten kyse hankkeesta, strategian laadinnasta tai trendien ja nousevien teknologioiden haltuunotosta.
Tein viime vuosina useita selvityksiä puolustusvoimien tietohallintojohtajalle. Uskon tietäväni aika hyvin ne haasteet, joita isojen organisaatioiden tietohallintojohtajien mieltä askarruttavat tänään. Kun pääsen ratkaisemaan näitä mieltä askarruttavia haasteita, olen työni motivaation lähteillä.
Avainteemoja ovat digitaalisuus, strategia, kokonaisarkkitehtuuri ja hankkeet. Osaamiseni ydin on kuitenkin muutosten konseptoinnissa ja muutosjohtamisessa.
Kun tartun asioihin, tapahtuu, mutta ihmisiä unohtamatta. Ihmiset ovat aina sekä muutosten tekijöitä että myös muutoksen kohteita. En ole vielä törmännyt sellaiseen teknologiaan, joka toteuttaisi muutoksen itsekseen tai jolla ei olisi vaikutuksia ihmisten toimintatapoihin. Usein olen kuitenkin törmännyt tällaista yrittäviin tekniskeskeisiin projekteihin. Näistä projekteista on harvemmin syntynyt menestystarinoita.
Tunnen paljon erilaisia menetelmiä, mutta muutosjohtamisen käytännön kokemukset ovat vieneet uskoni menetelmien tai suunnitelmien kaikkivoipaisuuteen. Tämä ei tarkoita, etteivätkö menetelmät olisi tärkeitä, mutta niillä on oltava selkeä rengin rooli. Muutoksia tehdään ihmisten toimesta, johtajuuden ja järjenkäytön ohjaamana, sopivissa kohdin menetelmillä tuettuna.
On totta, että näiden sektoreiden välillä on eroja, mutta isot teemat, ongelmat ja mahdollisuudet ovat täysin samoja. Erot ovat yksittäisissä toimintamahdollisuuksissa, kuten investointimalleissa. Humoristisesti voisi sanoa, että yksityinen sektori ehtii investoida moneen väärään asiaan ja julkishallinto ei ehdi investoida edes oikeaan asiaan. Ehkä tähän kevennykseen sisältyy totuudenkin siemen; näiden sektoreiden välillä on paljon opittavaa puolin ja toisin. Ajatustenvaihtoa pitäisikin lisätä merkittävästi nykyisestä.
Kompleksisuus ja sen edellyttämä ketteryyden tarve jatkavat kasvuaan, verkostomaisuus ja kaikentyyppinen rajattomuus lisääntyvät. ICT:llä on merkittävä rooli tässä jatkuvassa muutoksessa, koska kaikki on digitaalista.
Viimeisinä vuosikymmeninä monet ICT-investoinnit on tehty lisäämään hallittavuutta, mutta kompleksia maailmaa ei taida voida hallita. Muodollisuuksien ja jäykkien prosessien tukemisen aika ICT:llä on ohi. Kilpailuvaltiksi tulee kyky vapauttaa ICT:n avulla ihmisten älykkyys ja luovuus takaisin käyttöön. ICT on valjastettava nopeuttamaan asioiden toimeenpanoa ja tukemaan jatkuvaa päätöksentekoa.
Kyse ei siis ole siitä, miten ICT:tä tehdään vaan siitä, mihin ICT:tä käytetään. Tavat ja keinot kyllä aina ajassa löydetään, jos tavoitteet ja tehtävät ovat kirkkaana mielessä. Näen aina tärkeämmäksi kyvyn ylläpitää tavoitteet kirkastavaa strategiaa, joka sitoo toiminnan tarpeet ja tekniikan mahdollisuudet yhteen. Strategian laajuuden kasvu johtaa kuitenkin sen vaikuttavuuden laskuun, joten kaikkea ei pidä sulloa strategiaan. Strategian rinnalle tarvitaankin konkreettisia vuositasoisia tehtäviä ja niiden rohkeaa toimeenpanoa, millä organisaatio etenee kohti strategista tavoitettaan.
Tein pitkän uran puolustusvoimissa ja sain tehdä uskomattoman monipuolisia tehtäviä, päästen johtamaan ison organisaation ICT:tä hyvin erilaisista näkökulmista. Näin läheltä myös sen, mitä ison organisaation tietohallintojohtajalta digitaalisella aikakaudella vaaditaan. On vain luontevaa pitkän periodin jälkeen lähteä kohti uutta.
Erilaisuutta hakiessani miellyin konsultointityön luonteeseen: työlläni tulee olemaan selkeitä alkuja ja loppuja. Aiemmissa tehtävissäni roolit vaihtuivat, mutta monella tavalla samat muutosteemat seurasivat vuosia mukanani.
Yrityksenä Midagon vei muista konsulttitaloista voiton siinä, että viime kädessä Midagon on yhtä kuin sen ihmiset ja heidän yhteinen toimintakulttuurinsa. Kyse ei ole jostain työkalusta, järjestelmästä tai menetelmästä ja niiden konsultoinnista vaan työntekijöistä. Heidän kyvystään tukea asiakkaita. Ja toki yrityksen suomalaisuus ja työntekijöiden omistajuus sopivat arvopohjaani.
Haasteita ja vastuullisia rooleja niiden ratkaisemisessa! Painopisteisesti toivon pääseväni mukaan suuriin kokonaismuutoksiin, joissa toiminta, kulttuuri, ihmiset ja tekniikka ovat kaikki voimakkaasti läsnä. Haluankin toimeksiantojen kautta kehittää myös omaa osaamistani erilaisten organisaatioiden ICT-käytännöistä ja johtamisesta.
Odotan myös mukanaoloa pienessä ja uudistumisherkässä työyhteisössä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja täydentävät toisiaan.
Olen pannut ilolla merkille sen välittömän vastaanoton, jonka olen saanut uusia työkavereitani kohdatessani. Hyvä tästä tulee!
Liian usein näkee suunnitelmia, joilla ei ole mitään arvoa ja liian usein näkee projekteja, jotka eivät perustu mihinkään suunnitelmaan. Päämäärättömän haahuilun ja ylisuunnittelun välinen raja on hiuksenhieno, mutta näe vaivaa löytääksesi omaan organisaatioosi sopivat tavat. Näin ICT vastaa oikea-aikaisesti ja kustannustehokkaasti liiketoiminnan haasteisiin ja ICT-ihmiset viihtyvät työssään, kun kaikki oikeasti ymmärtävät, mitä ollaan tekemässä.
James Bondin mielestä huominen ei koskaan kuole, mutta itse olen ajatellut seuraavasti: Tomorrow will be more challenging, but it will also be better!
Teemu Metsola
Senior Managing Consultant
CV and contact